woensdag 15 juli 2009

De Quilotoa Loop

Niet weten waar naartoe, op de bus richting Quito ergens halverwege afstappen en het onbekende tegemoed, dat kan alleen maar meevallen! Zo begonnen we aan de Quilotoa-loop, een prachtig stukje landelijk Ecuador waar de tijd is blijven stilstaan, goederen nog gestransporteerd worden op ezels en kinderen nog verrast zwaaien als ze ons zien. Een welgekomen break van de rijke steden waar de malls en fastfoodketens de plak zwaaien.

We logeren bij een familie in het dorpje Quilotoa, dat bestaat uit een 20-tal huizen. Het onze ligt op 20 m van de Quilotoa krater. Jawel, een uitgedoofd azuurblauw kratermeer dat constant van kleur veranderd. Een spectaculair zicht. Afdalen tot aan het kratermeer is een makkie, de beklimming vergt net iets meer...

De volgende morgen zitten we al bij het ochtendgloren achter in de camion van de man des huizes richting de markt in Zumbahue. De zaterdagmarkt lokt volk van hoog uit de bergen, die hun goederen op lama´s tot hier brengen. Alles wat je maar kan verzinnen wordt hier verhandeld, van exotische groenten en fruit tot pannen en potten voor een leger, oude schoenen, (nep) CD´tjes en zowaar nog cassetjes, maar ook varkens, lama´s en schapen die er duidelijk geen zin in hebben (ondervindt Bert aan de lijve als hij een losgeslagen schaap wil vangen en gebodycheckt wordt door het schaap dat een meter hoog springt!!).
.


Een goed lijvig schaap kost al snel 80 dollar, dus beperken we onze aankopen maar tot enkele (rode) bananen.

Wanneer we aan de vleesafdeling komen, keren onze magen al en wanneer we in de afdeling slachterij komen, mogen we ons ontbijt terug inslikken. Slachten gebeurd hier op eeuwenoude wijze, mes in de keel en 10 minuutjes laten bloeden (geeft het malste vlees volgens de man met het mes). Niets gaat hier verloren, geen druppeltje bloed, geen stukje vlees. Wanneer de slachter de poten afsnijdt en zorgvuldig het bloed uit de poten zuigt (waarna hij op Hannibal Lector uit Silence of the Lambs trekt), besluiten we dat het tijd is om de markt te verlaten en terug naar Quilotoa te gaan om onze wandeling aan te vatten.

Nu we ongeveer 15 kg lichter reizen (!!!) kunnen we de 5 u durende wandeling naar het volgende dorpje over de kraterwand wel aan met onze bagage. We ontmoeten vriendelijke herders die ons graag de juiste richting wijzen en wandelen door prachtige heuvels met besneeuwde vulkanen op de achtergrond.
.

Dit is het Ecuador waar je van droomt, voldoening van krijgt en dat voor eeuwig op ons netvlies staat gebrand...
.

Geen opmerkingen: