woensdag 15 juli 2009

Quito en de waarheid over de evenaar!

Quito heeft de vorm van een lange uitgerekte banaan. Het oude centrum ligt te midden van steile volbebouwde heuvels en is een waar juweeltje met zijn mooie kerken, prachtige plaza´s en adembenemende vista´s.
De streek rond Quito is eveneens het bezoeken waard. De warmwaterbronnen van Papallacta worden de mooiste van het land genoemd, en dat willen we graag zelf aan de lijve ondervinden. Heet als het is in Quito hopen we op een straf manoeuvre van de weergod(en), en zowaar, als we in Papallacta uitstappen is het er koud en stormachtig, ideaal om een halfdagje te weken in zalig heet water recht uit de buik van moeder aarde!

Ecuador zou Ecuador niet zijn moest de evenaar hier niet lopen. We poseren voor de typische "hier-zijn-we-geweest-foto" voor het officiĆ«le monument waar de bekende lijn dwars doorloopt. De ECHTE evenaar-ervaring krijgen we in het alternatieve museum een eindje verderop, waar de eigenlijke evenaar loopt, berekend volgends de GPS. Klein detail, de Inca´s en pre-Inca culturen hadden deze plaats al lang geleden aangeduid, maar een Franse wetenschapper dacht dat hij het beter wist.
.

Aldus zijn er twee evenaren op enkele tientallen meter van elkaar. Ons moet je niet vragen welke de echte is, na enkele eenvoudige experimentjes valt onze mond open van verbazing van de kracht die van deze lijn uitgaat. We nemen volledig onze woorden terug over "die stomme lijn" van aan het officiƫle momument, nadat we een ei gebalanceerd hebben op een spijkerkop (probeer het maar) en de onmogendheid gevoeld hebben om recht over de evenaar te lopen (door de krachten die je langs twee kanten aantrekken). Top of the bill is uiteraard de proef met het water! En ja hoor, op een meter links (zoals bij ons) draait het tegenwijzerzin, rechts van de lijn draait wegstromend water in wijzerzin en op de evenaar valt het gelijk een blok naar beneden!! Onvoorstelbaar!

1 opmerking:

Wyseur zei

de mythe van de de Corioliskracht...